woensdag 27 november 2013

Versneden ninepatch

Naar aanleiding van de vraag of ik alle stadia van de versneden ninepatch kon laten zien, volgen hier een aantal foto's met korte omschrijving.

De blokken zijn opgebouwd uit negen vierkanten. De maat van deze vierkanten maakt niet echt uit. Je moet je wel realiseren bij het kiezen van de maat, dat de middelste blokken doorgesneden worden en dat daar nog een keer naadtoeslag vanaf gaat. Maak de blokken dus niet té klein, want dan verzand je in ongelofelijk gepriegel.

Ik heb eerst van alle vierkantjes stroken van drie genaaid. Omdat ik alle blokken al genaaid heb, heb ik van dit stadium geen foto's. Van drie van deze stroken stelde ik dan mijn blokken samen. Daarbij heb ik zorgvuldig de naadtoeslagen "om en om gestreken". Dat wil zeggen, dat de naadtoeslagen verspringen zodat je niet zulke dikke proppen aan de achterkant krijgt. Het ziet er aan de achterkant een beetje vreemd uit, alsof het niet klopt.
Maar als je het blok dan omdraait, blijken de naden keurig door te lopen.
 Nu snijd je de blokken precies horizontaal en verticaal doormidden.
Er ontstaan 4 kleine vierkanten. Draai nu twee schuin tegenover elkaar liggende vierkanten 180°. Dan komt het er zo uit te zien:
Naai de vierkanten nu weer aan elkaar, waarbij je er weer voor zorgt dat de naadtoeslagen naar verschillende kanten vallen.

Bij het in elkaar stikken van de quilt moet je er vervolgens alleen op letten dat je de blokken allemaal op dezelfde manier neerlegt. Zelf vind ik het een handig hulpmiddeltje om naar de kleine vierkantjes in het midden van het blok te kijken. Als die allemaal dezelfde kant op liggen, is het goed. 

Karin

woensdag 20 november 2013

Purple Delight

Quilters zijn rare mensen. Ze snijden lapjes in stukjes om deze stukjes vervolgens weer tot lapjes aan elkaar te zetten. Sommigen zijn dan ook nog zo mesjogge om deze aldus verkregen lapjes nógmaals door te snijden!
Ik heb het natuurlijk over mijn versneden ninepatch.

Alle "ninepatches" zijn inmiddels genaaid. Een deel is al weer doorgesneden en opnieuw in elkaar gezet, maar er moet ook nog een flinke stapel gesneden worden. Dat snijden is niet het leukste deel van het werk, maar is wel essentieel voor het patroon. Door twee delen die schuin tegenover elkaar liggen een halve slag te draaien, ontstaat er een heel ander blok.

Hieronder is te zien hoe het gaat worden. De blokken zijn alleen even uitgelegd voor de foto. Pas als alle blokken genaaid zijn, maak ik de definitieve schikking. Dan kan ik het wit, dat behoorlijk nadrukkelijk aanwezig is in de quilt, evenwichtig verdelen. De kleuren op deze foto lijken nergens naar. Door de flits en het kunstlicht lijkt er een grauwe waas over de foto te liggen.

Dit moet een ruime eenpersoons quilt worden, dus ik kan voorlopig nog even vooruit. 

Karin

woensdag 13 november 2013

Birds of Paradise

Hoewel het eerste blok van de Birds of Paradise nog niet helemaal geappliceerd is, heb ik het tweede blok ook al voorbereid. Over het eerste blok ben ik niet echt tevreden. Ik vind achteraf dat ik veel te voorzichtig ben geweest in mijn stofkeuze waardoor het blok wat saai is uitgevallen.

Alleen de blaadjes van de appels het het tafelkleedje moeten nog geappliceerd worden.

Bij het tweede blok heb ik veel meer verschillende stoffen gebruikt en dat bevalt mij veel beter. Het blok is daardoor een stuk kleuriger uitgevallen dan het eerste blok. De gele bloemen bovenaan bestaan zelfs uit zes verschillende gele stofjes.

Het blok is helemaal geregen, maar moet nog geappliceerd worden. Nog even een close-upje van de gele bloem:


 Karin

zondag 10 november 2013

Ufo-update

Vandaag is het de 10e, ufo-updatedag. Mijn Sinterklaasquiltje is weer een klein stukje gevorderd. Niet zo veel als ik wel gewild had, ik heb me te veel af laten leiden door een aantal andere projecten...

Alles is geappliceerd, het quiltje is gedubbeld en het eerste stukje is gequilt.

  

Karin