zaterdag 5 september 2015

Bags, bags, bags...

Al een tijdje was ik helemaal weg van die leuke uitwasbare lunchbags. In een serieuze poging om minder plastic te gaan verbruiken, en dus geen brood meer mee te nemen in broodzakjes, heb ik er nu een paar genaaid. Natuurlijk kun je ook de oude vertrouwde broodtrommel meenemen, maar het nadeel daarvan is dat die nog steeds veel ruimte in je tas inneemt nadat je hem leeggegeten hebt...

Ik had nog wat lapjes geplastificeerde katoen liggen. Dus aan de slag. Een paar middagen achter de naaimachine leverde een aantal lunchbags op.


Dit was de eerste versie. Een katoentje uit mijn voorraad MAXX-stoffen, met een binnenzijde van geplastificeerde katoen.


En hier nog een paar andere varianten. Door wat te variëren met de breedte van de bodem en de sluitingen, lijkt het toch steeds weer anders. Inmiddels zijn ze in gebruik en ik kan zeggen dat het prima bevalt. Doordat ik de bodems van de voering en de buitenkantstof aan elkaar heb gestikt, laten ze zich heel goed binnenstebuiten keren. Met een vochtig doekje zijn ze dus in een mum van tijd weer schoon. Eén keer per week wassen is dan voldoende. En mijn brood blijft er goed vers in. Ze hebben maar één nadeel: ze zijn te groot. Ik kan er wel 8 boterhammen in kwijt, maar zo veel eet ik helemaal niet. Dus misschien ga ik nog eens aan de slag voor wat kleinere.

De gebruikte sluitingen zijn gerecycled van onze oude tentjes, die ik met pijn in het hart weg moest gooien omdat ze inmiddels zo lek als een zeef waren... Vóór het weggooien heb ik alle plastic sluitingen eraf geknipt. En die kwamen nu prima van pas!


Bovenstaande lunchbag heeft een verstelbare sluiting, dit omdat deze bag wat groter is. Het is bovendien de enige die ook aan de buitenkant geplastificeerde katoen heeft. Onderstaande bag heeft een variant op de houtje-touwtje sluiting, in dit geval een plasticje-plasticje. Dat functioneert ook prima.

De bags zijn, uiteraard, niet waterdicht. Dat kan ook niet, ze lekken op de naden. Maar vocht lekt er niet zo heel snel door heen, waarbij de versie waarvan ook de buitenkant van geplastificeerde katoen is, vocht duidelijk langer tegenhoudt.

Helemaal in de mood voor het maken van tasjes, heb ik vervolgens een tas genaaid volgens de mooie fototutorial van deze site. De tas was eigenlijk bedoeld voor mijn laptop, maar viel te klein uit. Hoewel het een mooie stevige stof is, en ik daarom dacht dat ik hem niet extra hoefde te verstevigen, blijkt de tas toch te slap te zijn.

 
De tas functioneert echter prima als schoudertas en is dan ook al in gebruik! Aan de achterkant zit een royaal ritsvak en aan de voorkant twee kleine vakken.

Vakjes zitten er nooit genoeg in een tas, dus aan de binnenkant een groot vak en een kleine. Daarnaast nog een haak voor de sleutelbos. Eigenlijk had ik hier met de plasticje-plasticje sluitingen een ophangmogelijkheid willen maken voor een (nog te maken) laptophoes, maar omdat mijn laptop er sowieso al niet inpaste heb ik dat maar achterwege gelaten.


Zoals zo veel handwerksters ben ik een enorme hamster en heb ik veel te veel op voorraad. Al deze bags heb ik van materialen uit mijn voorraad gemaakt. Dat is leuk handwerken zo zonder kosten!

Karin

2 opmerkingen:

  1. Een slimme vinding die lunchbags, helemaal als ze van dat leuke geplastificeerde katoen worden gemaakt, dat is nog eens vrolijk lunchen.
    Ik vind je tas erg mooi, een robuuste stof en een fraaie binnenkant, leuke details. Veel plezier van deze onbedoelde schoudertas.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Stuk voor stuk handige modellen. Daar hou ik van. :) De lunchbags zien er heerlijk vrolijk uit, dat wordt vrolijk smikkelen bij de lunch!
    Ja en die tas vind ik geweldig! Mooi model, handige indeling, mooie stof. Die ga je vast heel veel gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen