woensdag 27 november 2013

Versneden ninepatch

Naar aanleiding van de vraag of ik alle stadia van de versneden ninepatch kon laten zien, volgen hier een aantal foto's met korte omschrijving.

De blokken zijn opgebouwd uit negen vierkanten. De maat van deze vierkanten maakt niet echt uit. Je moet je wel realiseren bij het kiezen van de maat, dat de middelste blokken doorgesneden worden en dat daar nog een keer naadtoeslag vanaf gaat. Maak de blokken dus niet té klein, want dan verzand je in ongelofelijk gepriegel.

Ik heb eerst van alle vierkantjes stroken van drie genaaid. Omdat ik alle blokken al genaaid heb, heb ik van dit stadium geen foto's. Van drie van deze stroken stelde ik dan mijn blokken samen. Daarbij heb ik zorgvuldig de naadtoeslagen "om en om gestreken". Dat wil zeggen, dat de naadtoeslagen verspringen zodat je niet zulke dikke proppen aan de achterkant krijgt. Het ziet er aan de achterkant een beetje vreemd uit, alsof het niet klopt.
Maar als je het blok dan omdraait, blijken de naden keurig door te lopen.
 Nu snijd je de blokken precies horizontaal en verticaal doormidden.
Er ontstaan 4 kleine vierkanten. Draai nu twee schuin tegenover elkaar liggende vierkanten 180°. Dan komt het er zo uit te zien:
Naai de vierkanten nu weer aan elkaar, waarbij je er weer voor zorgt dat de naadtoeslagen naar verschillende kanten vallen.

Bij het in elkaar stikken van de quilt moet je er vervolgens alleen op letten dat je de blokken allemaal op dezelfde manier neerlegt. Zelf vind ik het een handig hulpmiddeltje om naar de kleine vierkantjes in het midden van het blok te kijken. Als die allemaal dezelfde kant op liggen, is het goed. 

Karin

4 opmerkingen:

 1. I need to keep this in mind.....very neat way to do it!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Great way to add more complex blocks in a few easy steps. Thanks for the tutorial and pictures.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hartstikke leuk en duidelijk hou de quilt is ontstaan met de foto's.

  Fijne zondag Hennie.

  BeantwoordenVerwijderen